7 نکته مفید برای تقویت تمرکز ذهنی

ثبات در انجام کارها، به خصوص با وجود عوامل حواس پرتی، می تواند دشوار و چالش برانگیز باشد. به خصوص در این دنیای ارتباطات، حواس پرتی می تواند فقط با یک اثر انگشت، چک کردن اینستاگرام و یا آپدیت جدید برنامه ها اتفاق بیفتد. بنابراین، باید به دنبال تقویت تمرکز ذهنی خود باشیم.

به دست آوردن توانایی تمرکز بر روی کارها در محیط اطراف خود، نیازمند یادگیری چیزهای جدید است. خواه در تلاش برای به پایان رساندن گزارش خود باشید، یا خود را برای شرکت در یک رقابت ماراتن آماده کنید، توانایی تمرکز ذهنی می تواند به معنای تفاوت بین موفقیت و شکست باشد.

خوشبختانه، تمرکز مانند یک عضله ذهنی عمل می کند. هرچقدر بیشتر بر روی آن کار کنید، قوی تر خواهد شد.

تقویت تمرکز ذهنی قابل دستیابی است. اما این بدان معنا نیست که به سادگی و سریع اتفاق می افتد. در واقع، ایجاد تمرکز ذهنی نیازمند کمی تلاش واقعی و شاید کمی تغییر در تعدادی از عادات روزانه ماست. در این قسمت تعدادی از نکات و ترفندهای روانشناسانه برای تقویت تمرکز و توجه ارائه شده است:

1

تمرکز ذهنی خود را ارزیابی کنید

قبل از شروع تقویت تمرکز ذهنی تان، شاید بخواهید با ارزیابی قدرت ذهنی خود در آن واحد شروع کنید.

اگر تمرکز شما خوب است:

  • هوشیار بودن برایتان بسیار ساده است.
  • برای خود هدف هایی تعریف می کنید، و کارهایتان را به بخش های کوچکتر تقسیم می کنید.
  • استراحت کوتاهی می کنید، و سپس به کار خود باز می گردید.

تمرکز شما نیاز به توجه بیشتری دارد اگر:

  • مدام در حال خیال بافی هستید.
  • حواستان دائما پرت می شود.
  • ممسیر پیشرفت خود را گم می کنید.

اگر شما جزو افراد دسته اول هستید، به احتمال زیاد مهارت های تمرکز کافی دارید. با این حال، باز هم می توانید آن را تقویت کنید.

اگر بیشتر دچار حالات دسته دوم می شوید، احتمالا نیاز به تقویت تمرکز ذهنی خود دارید. این کار ممکن است زمانبر باشد. اما با تمرین کافی بر روی عادات خوب می توانید به نتایج خوبی برسید.

2

عوامل حواس پرتی خود را به حداقل برسانید

افراد معمولا عوامل حواس پرتی خود را دست کم می گیرند. این عوامل می تواند صدای آزار دهنده رادیو در محیط اطراف و یا پر حرفی های همکاری باشد که دائما تمرکز شما را با صحبت های خود از بین می برد.

حواس پرتی
Pexels/Distractions

به حداقل رساندن این منابع حواس پرتی همیشه کار ساده ای نیست. در حالی که این کار می تواند به سادگی خاموش کردن رادیو یا تلویزیون باشد، شاید حل مشکل خود با همکار، هم اتاقی یا یک کودک کمی چالش برانگیزتر باشد.

یکی از این روش ها می تواند در نظر گرفتن یک ساعت و مکان مشخص برای انجام کارتان باشد. در این بازه زمانی می توانید از دیگران بخواهید که شما را تنها بگذارند. گزینه دیگر، جستجوی یک مکان آرام است که می دانید برای انجام کارهای شما مناسب می باشد. کتابخانه، اتاق خصوصی در خانه تان یا حتی یک کافی شاپ آرام، همگی می توانند گزینه های مورد نظر شما باشند.

همه حواس پرتی ها از یک عامل خارجی نشأت نمی گیرد. گاهی اوقات، خستگی، اضطزاب، نگرانی، انگیزه ضعیف و دیگر عوامل درونی نیز می توانند غیر قابل چشم پوشی باشند.

تعدادی از استراتژی هایی که می تواند در حذف یا به حداقل رساندن این چنین عوامل درونی کارساز باشد، این است که قبل از انجام هر کاری به خوبی استراحت کنید، و از افکار و تصاویر مثبت برای مقابله با اضطراب و نگرانی استفاده کنید. اگر احساس کردید ذهن شما از کار مورد نظر منحرف می شود، سعی کنید به طور آگاهانه ای تمرکز خود را بر روی کار مورد نظرتان برگردانید.

3

تمرکز خود را محدود کنید

انجام همزمان چند کار ممکن است یک روش خوب در انجام سریعتر کارها به نظر برسد، در حالی که، گاهی اوقات شرایط را بدتر می کند. در واقع، انجام چندین کار به طور همزمان می تواند بهره وری را به طور چشمگیری کاهش دهد و باعث شود تمرکز فرد بر روی جزییاتی که می توانند موثر باشند، کمتر شود.

بخشی از تقویت تمرکز ذهنی در ارتباط با استفاده بیشتر از منابعی است که در اختیار دارید. انجام همزمان چند کار را متوقف کنید ، و در عوض تمام توجه خود را معطوف یک کار خاص کنید.

4

در لحظه زندگی کنید

اگر به آنچه که در گذشته اتفاق افتاده است بیاندیشید، نسبت به آینده نگران باشید، یا به دلایلی از زمان حال خارج شوید، متمرکز ماندن برایتان دشوار خواهد شد.

حواس پرتی
Pexels/Thinking about past or future

به احتمال زیاد تا به حال جمله “در زمان حال زندگی کن” را شنیده اید. در حقیقت، این جمله به معنای از بین بردن عوامل حواس پرتی، چه به صورت فیزیکی مانند تلفن همراه، یا به صورت روانی مانند اضطراب و آشفتگی و درگیری کامل ذهن در زمان حال است.

شاید کمی نیاز به زمان داشته باشید، اما سعی کنید به طور واقعی در زمان حال زندگی کنید. به خاطر داشته باشید، نه می توانید گذشته را تغییر دهید، و آینده ای هم هنوز اتفاق نیفتاده است. اما، آنچه که امروز انجام می دهید، می تواند از تکرار اشتباهات گذشته جلوگیری کند، و مسیر را برای آینده ای موفق هموار سازد.

5

ذهن آگاهی را تمرین کنید

ذهن آگاهی موضوع داغ این روزهاست. با وجود اینکه افراد شکل های مختلفی از مدیتیشن ذهن آگاهی را طی هزاران سال تمرین کرده اند، بسیاری از مزایای سلامتی آن در همین سال های اخیر کشف شده است.

تمرین ذهن آگاهی می تواند شامل یادگیری نحوه انجام مدیتیشن باشد. با این حال، گاهی اوقات نیز می تواند به سادگی تلاش برای تمرین یک نفس عمیق و سریع باشد.

برای تقویت مغز خود، این مقاله را بخوانید

6

استراحت کوتاهی داشته باشید

آیا تا به حال سعی کرده اید بر روی چیزی به مدت طولانی تمرکز کنید؟ پس از گذشت زمانی، تمرکز شما از بین می رود، و معطوف کردن توجه تان بر روی کار مورد نظر دشوارتر می شود. در نتیجه، عملکرد شما نیز دچار مشکل خواهد شد.

توضیحات مرسوم در روانشناسی نشان می دهد که دلیل این امر کمبود منابع ذهنی می باشد. اما برخی از محققان بر این باورند که این حالت بیشتر با گرایش مغز با نادیده گرفتن منابع محرک دائم ارتباط دارد.

محققان معتقدند که ایجاد فاصله ای کوتاه با معطوف ساختن توجه خود به هر چیز دیگری می تواند در تقویت تمرکز ذهنی به طور چشمگیری موثر باشد.

بنابراین، بار دیگر که در حال انجام کاری مانند مطالعه برای امتحان خود هستید، بسته به مورد، هر چند دقیقه یک بار استراحتی کوتاهی داشته باشید.

توجه خود را به هر چیز غیر مرتبطی با کارتان معطوف کنید. حتی اگر به مدت چند لحظه باشد. این وقفه های کوتاه باعث تقویت تمرکز ذهنی شما می شود، و شما را به عملکرد بالای مورد انتظارتان می رساند.

7

تمرین کنید

ایجاد تمرکز ذهنی چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد. حتی ورزشکاران حرفه ای نیز به زمان و تمرین زیادی برای تقویت تمرکز ذهنی خود احتیاج دارند.

یکی از اولین قدم ها در این راه آگاهی از تأثیر حواس پرتی ها بر زندگی واقعی است. اگر در تلاش برای تحقق اهداف خود هستید، و خود را درگیر جزئیات بی اهمیت می بینید، زمان آن فرا رسیده که ارزش بیشتری به وقت خود بدهید.

با تقویت تمرکز ذهنی خود به این نتیجه می رسید که قادر هستید اهداف بیشتری را در زندگی خود محقق کنید، و تمرکز بیشتری بر روی آنچه که منجر به موفقیت، لذت و رضایت از زندگی می شود، دارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.