11 روش عالی برای تقویت حافظه و یادگیری مطالب

آیا واقعاً می توانید حافظه خود را تقویت کنید؟ اگر تا به حال برایتان پیش آمده که فراموش کنید دسته کلیدهای خود را کجا قرار داده اید، یا قسمت مشخصات را در آزمون های مهم خالی گذاشته اید، احتمالاً دوست داشته اید که حافظه تان کمی قوی تر باشد. خوشبختانه کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای تقویت حافظه خود انجام دهید.

بدیهی است که استفاده از نوعی سیستم یادآوری می تواند کارساز باشد. تنظیم یک تقویم آنلاین که پیام هایی را برای یادآوری به تلفن شما ارسال می کند، به شما کمک می کند تا بتوانید تمام قرارها و جلسات خود را پیگیری کنید. همچنین با لیست های روزانه برای انجام کارها مطمئن خواهید بود که کارهای مهم و ضروری را فراموش نمی کنید.

اما در مورد اطلاعات مهمی که باید به حافظه بلند مدت مان سپرده شود، چه باید کرد؟ این کار نیاز به کمی تلاش، و حتی اصلاح یا تغییر قابل توجه در روال معمول مطالعه تان خواهد داشت، اما استراتژی هایی وجود دارد که می توانید از ان ها برای تقویت بیشتر حافظه خود استفاده کنید.

قبل از امتحان مهم بعدی تان، حتماً برخی از این روش های ارائه شده را امتحان کنید، و به دنبال موثرترین موارد برای تقویت حافظه خود باشید. این 11 استراتژی اثبات شده می توانند به طور مؤثر حافظه را بهبود بخشند، قدرت یادآوری مغز را افزایش دهند، و باعث افزایش ماندگاری اطلاعات در مغز شوند.

توجه خود را متمرکز کنید

توجه یکی از مهمترین مؤلفه های حافظه است. برای اینکه اطلاعات از حافظه کوتاه مدت شما به حافظه بلند مدت منتقل شود، باید به طور جدی به این اطلاعات توجه کنید. سعی کنید در مکانی به دور از عوامل حواس پرتی مانند تلویزیون، موسیقی و موارد مشابه مطالعه کنید.

خلاص شدن از حواس پرتی ممکن است یک چالش برای شما باشد، به خصوص اگر هم اتاقی های پر سر و صدا، یا کودکان بازیگوش در اطراف شما باشند.

از هم اتاقی های خود بخواهید تا فرصتی برای مطالعه به شما بدهند، یا از شریک زندگی خود بخواهید بچه ها را برای مدتی بیرون ببرد، تا بتوانید روی کار خود تمرکز کنید.

از مطالعه فشرده بپرهیزید

مطالعه مطالب طی چندین جلسه، زمان لازم برای پردازش مناسب اطلاعات را برای شما فراهم می کند. تحقیقات به طور مداوم نشان داده است که دانشجویانی که به طور منظم درس می خوانند، مطالب را به مراتب بهتر از کسانی که تمام حجم مطالب را در یک جلسه فشرده مطالعه می کنند، بهتر به حافظه خود می سپارند.

مرتب سازی و سازماندهی

محققان دریافته اند که اطلاعات موجود در حافظه ما در دسته های مرتبط سازماندهی می شود. می توانید با مرتب سازی و سازماندهی مطالبی که مطالعه می کنید، از این مزیت استفاده کنید. سعی کنید مفاهیم و اصطلاحات مشابه را در کنار یکدیگر گروه بندی کنید، یا خلاصه ای از یادداشت ها و درسنامه های مربوط به کتاب درسی خود را تهیه کنید، تا بتوانید مفاهیم مرتبط را راحتتر طبقه بندی کنید.

از ابزارهای یادیار استفاده کنید

استفاده از ابزارهای یادیار روشی است که اغلب دانش آموزان برای کمک به یادآوری مطالب او تقویت حافظه خود ز آن استفاده می کنند. این کار صرفاً یک روش یادآوری اطلاعات است. به عنوان مثال، ممکن است اصطلاحی را که لازم است به خاطر بسپارید، با یک مورد مشترکی که با آن بسیار آشنا هستید، مرتبط کنید. بهترین ابزارهای یادیار مواردی هستند که از تصاویر مثبت، طنز و نوآوری بهره می گیرند.

از یک ریتم، آهنگ یا مورد بامزه برای به خاطر سپردن بخش های خاصی از اطلاعات استفاده کنید.

تکرار و تمرین تفصیلی

برای به خاطر سپردن اطلاعات، باید آنچه را که مطالعه می کنید، در حافظه بلند مدت خود رمزگذاری کنید. یکی از موثرترین تکنیک ها با عنوان تکرار و تمرین تفصیلی شناخته می شود.

نمونه ای از این تکنیک خواندن تعریف یک اصطلاح کلیدی، مطالعه تعریف آن اصطلاح، و سپس خواندن توضیحات مفصل تر از معنی این اصطلاح است. بعد از چند بار تکرار این فرآیند، احتمالاً متوجه خواهید شد که یادآوری اطلاعات بسیار آسان تر است.

مفاهیم بصری

بسیاری از افراد از تجسم اطلاعاتی که مطالعه می کنند، بهره زیادی می برند. به عکس ها، نمودارها و سایر تصاویر گرافیکی موجود در کتاب های درسی خود توجه کنید. اگر مفاهیم تجسمی و بصری موجود نبود، سعی کنید موارد دلخواه خود را ایجاد کنید. نمودارها یا شکلهای مختلف را در حاشیه یادداشت های خود بکشید، یا از رنگ های برجسته یا خودکارهایی  با رنگ های مختلف استفاده کنید، تا ایده های مرتبط با آنها را در مطالب مورد مطالعه خود گروه بندی کنید.

گاهی اوقات تهیه و ساختن فلش کارت های مربوط به عبارت های مختلفی که باید به خاطر سپرده شوند، می تواند به یادآوری و ماندگاری بیشتر آن ها در حافظه تان کمک کند.

اطلاعات جدید را با چیزهایی که از قبل می شناسید، مرتبط کنید

وقتی مشغول مطالعه مطالب جدید و ناآشنا هستید، کمی از وقت خود را صرف پیدا کردن ارتباط این اطلاعات با آنچه از قبل می دانید، کنید. با برقراری روابط بین ایده های جدید و خاطرات قبلی موجود در حافظه تان، می توانید احتمال به یاد آوردن اطلاعات جدید  را به طرز چشمگیری افزایش دهید.

با صدای بلند بخوانید

تحقیقات منتشر شده در سال 2017 حاکی از آن است که خواندن مطالب با صدای بلند باعث می شود حافظه شما برای یادگیری این مطالب به طور چشمگیری بهبود یابد. مدرسان و روانشناسان همچنین دریافته اند دانش آموزانی که مفاهیم جدید را به دیگران می آموزند، درک و یادآوری بهتری از مطالب دارند.

در مطالعات خود با آموزش مفاهیم و اطلاعات جدید به یک دوست یا هم گروهی از این روش مطالعه استفاده کنید.

مطالعه
Pexels/ Studying

توجه بیشتری نسبت به مطالب دشوار داشته باشید

آیا تاکنون متوجه شده اید که چگونه یادآوری اطلاعات در ابتدای یا انتهای یک فصل آسان تر است؟ محققان دریافتند که ترتیب اطلاعات می تواند نقشی در یادآوری آن ها داشته باشد، که به عنوان اثر موقعیت ترتیبی شناخته می شود.

در حالی که یادآوری اطلاعات میانی دشوار است، می توانید با صرف وقت اضافی برای تکرار این اطلاعات، این مشکل را بر طرف کنید. استراتژی دیگر این است که سعی کنید مواردی را که یاد گرفته اید بازسازی کنید، تا یادآوری آن ساده تر شود. وقتی با یک مفهوم مخصوصاً دشوار روبرو هستید، وقت بیشتری را برای به خاطر سپاری آن اطلاعات اختصاص دهید.

روال معمول مطالعه خود را تغییر دهید

یکی دیگر از روش های عالی برای تقویت حافظه و افزایش به خاطر سپردن مطالب این است که گاهی اوقات روال مطالعه خود را تغییر دهید. اگر به مطالعه در یک مکان خاص عادت کرده اید، سعی کنید دفعات بعدی به جای دیگری بروید. اگر عصرها درس می خوانید، سعی کنید هر روز صبح چند دقیقه به مرور اطلاعاتی که شب گذشته مطالعه کرده اید، بپردازید.

با افزودن عناصر جدید به جلسات مطالعات خود، می توانید اثربخشی تلاش های خود را افزایش داده، و یادآوری طولانی مدت خود را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.

کمی بخوابید

محققان مدتهاست که می دانند خواب برای تقویت حافظه و یادگیری مهم است. تحقیقات نشان داده است که چرت زدن بعد از یادگیری چیزی جدید می تواند به شما در یادگیری سریع تر و یادآوری بهتر آن کمک کند.

در حقیقت، مطالعه منتشر شده ای در سال 2014 نشان داد که خوابیدن بعد از یادگیری چیزهای جدید منجر به تغییرات فیزیکی در مغز می شود. موش هایی که پس از یادگیری چیز جدیدی نخوابیده بودند، رشد دندریتیک کمتری را نسبت به موش های دیگری که پس از یادگیری به خوبی استراحت کرده بودند، داشتند.

بنابراین دفعات بعدی که در تلاش برای یادگیری اطلاعات جدید هستید، پس از مطالعه، خوب بخوابید.

بیشتر بخوانید: حقایقی در مورد از دست دادن حافظه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.