10 اثر مخرب رسانه های اجتماعی روی مغز

رسانه های اجتماعی میتوانند روی مغز شما چندین اثر مخرب را به جای بگذارند،از ترغیب شما به خرج کردن پول تا سندروم توهم لرزش وزنگ تلفن همراه !

چه نشسته باشید چه ایستاده و یا حتی در حالتی که لم دادید به احتمال بسیار زیاد بصورت ناخوداگاه در حال گشت و گذار در فضای مجازی هستید.گرچه در نگاه اول به نظر میرسد که عادت چندان مخربی هم نباشد(مخصوصا وقتی میدانید که زمان کمی را صرف خواهید کرد) به احتمال فراوان نگرانیها و ریسکهای فراوانی در استفاده از فضای مجازی وجود دارد.

آکادمی اطفال امریکا اذعان داشته است که استفاده از فضای مجازی برای کودکان و افراد بزرگسال تاثیرات مخربی از جمله حملات سایبری(تهدید و یا پیغامهای ازار دهنده)،افسردگی فیس بوکی،ارسال محتوای جنسی وحتی قرار گرفتن در معرض محتوای نامناسب میتواند در برداشته باشد.

در مقاله زیر آثار مخرب استفاده نادرست از فضای مجازی را روی مغز بخوانید:

استفاده از فضای مجازی باعث میشود بیشتر خرج کنید!

تاثیر رسانه اجتماعی روی مغز
Shutterstock/social media

دفعه بعد که خواستید در فضای مجازی چرخی بزنید مراقب کیف پولتان باشید و یا ترجیحا آن را جایی گذاشته و قفل کنید.طبق تحقیق Schwab’s 2019 Modern Wealthy میزان49 درصد از نوجوانان گزراش دادند که استفاده از فضای مجازی باعث شده که بیشتر ولخرجی کنند.علم نیز از این پدیده پشتیبانی میکند:یک تحقیق در سال 2013 از سوی the Journal of Consumer Research از پیوند سفت و سخت میان کسانی که در فضای مجازی بیشترین وقت را میگذرانند با میزان بدهیهای کارتهای اعتباریشان منتشر کرده است.در این تحقیق اثبات شده است افرادی که در فضاهای اجتماعی بیشترین وقت را میگذرانند نسبت به سایرین بدهی کارت اعتباری بیشتری دارند.

رژیم غذایی شما ممکن است تغییر کند

عادت غذایی
Google/the appetite

ممکن است بخواهید زمان خود را صرف نگاه کردن به عکسهای اشتها اور از غذاهای اینترنتی بکنید،جالب اینکه انجام اینکار باعث افزایش اشتها میشود.

طبق یک تحقیق که در سال 2015 در Brain and Cognition منتشر شد نگاه کردن به عکس غذاهایی که دهان را آب می اندازند میتواند مغز انسان را تحریک کند و موجب ترشح هورمون گرلین در بدن میشود و شما احساس گرسنگی میکنید حتی در زمانی که اصلا گرسنه هم نیستید.

در یک تحقیق مشخص شد افرادی که چاق بودند حتی با پر بودن شکمشان نیز بیشتر از افراد عالی به محرکهای تصویری غذا پاسخ میدادند.پست کردن عکسی از پیتزای مورد علاقه تان شاید خیلی وحشتناک به نظر نرسد اما این مدل عکسها دقیقا از جمله محتواهایی هستند که نباید روی هیچ شبکه جتماعی توسط شما به اشتراک گذاشته شود.

ممکن است در فرایند استقلال فکریتان اختلال ایجاد شود

Shutterstock/social media apps

فرایند فشار همتا( تأثیراتی که توسط یک گروه همتا در جهت تشویق فردی به تغییر رفتارها، ارزش‌ها یا اخلاق جهت همگامی با گروه اطلاق می‌گردد) هنوز هم در میان نوجوانان و بزرگسالان وجود دارد و چیزی که جالب است این است که شما حتی تشخیص هم نمیدهید که این اتفاق در حال افتادن است.

فضای مجازی افراد و گروههای متصل به یکدیگر را میتواند ترغیب کند تا ایده ها و باورهای یکسان را به اشتراک بگذارند.

Alex Anastasiou, DO, a San Francisco–based psychiatrist

روانشناسی اساسی بشر نشان می دهد که افراد تمایل دارند تا با “گروه” خود مطابقت داشته باشند تا بتوانند در آن جای بگیرند و مورد پسندشان واقع شوند. با گذشت زمان ، ارزش ها و اعتقاداتی که توسط یک گروه در میان گذاشته می شود شباهت بیشتری پیدا می کند.

احتمالاً می توانید این پدیده را در محل کار در پست های سیاسی یا حتی در گروه های والدین مشاهده کنید. وی می افزاید: این “فکر گروهی” نه تنها فکر اصلی را فرو می برد ، بلکه حتی در مواردی می تواند خطرناک باشد که میل به انطباق(یکی شدن با گروه) منجر به تصمیم گیری های اغراق آمیز یا غیرمنطقی شود.این میل طبیعی انسان از زمان زندگی غارنشینیست و همین مورد غریزه هم اتفاقا باعث شده که شما بتوانید این مقاله را بخوانید و من در حال تایپ کردنش باشم(زنده بمانیم!)

عزت نفس شما شدیدا تحت تاثیر فضای مجازی ممکن است آسیب ببیند

اسیب دیدن عزت نفس
Shutterstock/self_esteem

شما هم آرزو میکنید یکی از آن زندگی های لاکچری برخی دوستانتان را داشته باشید؟نگران نباشید شما تنها نیستید افراد بسیاری در فضاهای مجازی آرزو دارند زندگیشان شبیه کسانی شود که الگویشان است یا حتی این فرد میتواند دوستشان باشد.این موضوع شدیدا به عزت نفس ما آسیب میزند.

طبق تحقیقی که در سال 2019 بر روی دانشجویان خانم یکی از دانشگاه های کانادا انجام شد،آنها بعد از دیدن عکسهایی از journal Body Image در مورد قیافه ظاهری خود زمانی که کنار یکی از خودشان زیباتر قرار میگرفتند احساس بسیار بدی داشتند.

مقایسه های منفی فقط منوط به عکسهایی از ظاهر و بدن نمیشود…اگر وقت خودتان را کمتر روی شبکه های مجازی بگذرانید میزان اسیبهای وارده به شما از بین رفته و یا میتواند بسیار کاهش یابد.

در مطالعه بعدی که در the Journal of Social and Clinical Psychology سال 2018 منتشر شد،افراد شرکت کننده در این تحقیق با کاهش استفاده از فضای مجازی به سی دقیقه در روز(ده دقیقه در فیسبوک،ده دقیقه دراسنپ چت و ده دقیقه در اینستاگرام) اذعان کردند که حس افسردگی و تنهایی کمتری را تجربه میکنند.جالب اینکه حس و حالشان بعد از این تحقیق بسیار بهتر ازگذشته شده بود.

میتواند “قاتل” مکالمات واقعی زندگیتان باشد

مکالمات روزمره
Shutterstock/googling

در رسانه های اجتماعی میتوان ساعتها به صحبت کردن با افرادی که حتی نمیشناسیم وقت اختصاص داد،اما اینکار باعث دوری ما از روابط واقعی زندگیمان میشود.اوقاتی که میتوانیم با غرق شدن در مکالمه واقعی لذت بیشتری ببریم و رضایت بیشتری هم داشته باشیم.

مردم وقت کمتری را برای مکالمات حضوری و یادگیری چگونگی ابراز احساسات مثبت و منفی به روشی سالم میگذارند.در عوض مردم مدام در حال ابراز احساسات خود از طریق ایموجی های فضای مجازی هستند.

 Dr. Anastasiou

مطمعنا تمام گفتگوهای حضوری هم به روشی سالم انجام نمیشود و ممکن است حتی مخاطرات اخلاقی هم داشته باشد اما قطعا این نوع گفتگوها معنادارتر و پیوند دهنده تر است.

استفاده از رسانه های اجتماعی باعث فعال شدن مرکز پاداش میشود

مرکز پاداش مغز
Shutterstock/Reward center

استفاده فعال از رسانه های اجتماعی ممکن است به واکنشی گسترده در مرکز پاداش مغز منجر شود.در یک مطالعه از 32 نوجوان ، که در سال 2016 در ژورنال روانشناسی علوم منتشر شد ، محققان دریافتند که همان قسمت های مغز که در هنگام خوردن شکلات یا بردن پول فعال میشود،زمانی که فردی نوجوان با انبوهی از لایکها(بخصوص لایکهای زیر پست خودشان)روبرو میشود نیز فعال میشود.

خواندن این مقاله را نیز به شما توصیه میکنیم:پیشبینی رفتار مصرف کننده توسط نورومارکتینگ

این نوع از حس تایید شدن وانطباق با همسالان فقط محدود به نوجوانان نمیشود و طبق گفته دکتر آناستاسیو زمانی که ما لایکهای آنلاین را میبینیم مرکز پاداش مغزمان که به عنوان هسته اکومبنس( nucleus accumbens ) شناخته میشود فعال میشود.با استفاده بیش از حد ، این نوع تعامل می تواند مغز را برای آزاد کردن مواد شیمیایی با ارزش مانند دوپامین به همان روشی که اعتیاد با مواردی مانند مواد مخدر ، خرید و قمار انجام می دهد ، آزاد کند.

این موضوع بسیار نگران کننده است زیرا هرچه افراد بیشتر از رسانه های اجتماعی استفاده کنند،بیشتر نیاز به این اثر دارند تا حس خوشبختی داشته باشند.

ممکن است مربوط به ماده خاکستری رنگ مغزتان باشد

ماده خاکستری رنگ مغز
Shutterstock/the gray matter

در مطالعه‌ای در سال 2018 که در ژورنال Social Neuroscience منتشر شد ، محققان خاطرنشان کردند که بین اندازه شبکه آنلاین اجتماعی و ساختار مغز انسان رابطه وجود دارد.محققان از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی برای مطالعه مغز 33 کاربر فیسبوک استفاده کردند و دریافتند افرادی که وقت بیشتری را در فیس بوک می گذرانند تمایل دارند حجم بیشتری از ماده خاکستری در مناطقی از مغز متصل به کارهای اجتماعی- معنایی مانند شناخت گروه اجتماعی، تلاش برای درک حالات و انگیزه های آنها، داشته باشند.

باعث میشود که مهارت مالتی تسکینگ(انجام همزمان کارها)کاهش یابد

مالتی تسکینگ
Shutterstock/Multi tasking

دائماً بررسی دائمی ایمیل در تلفن هوشمند خود ، برگشتن به اینستاگرام برای کمی اسکرول کردن و سپس باز کردن اسنپ چت برای به اشتراک گذاشتن کارهایی که انجام می دهید ممکن است باعث شود شما فکر کنید که مالتی تسکر خوبی هستید.در واقعیت ، مدیریت چندین حساب کاربری و تغییر توجهتان به کاری دیگر در اغلب موارد و به سرعت توانایی شما در تمرکز روی چندین فعالیت را بدتر می کند.

بررسی سال 2018 که در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شده است اثبات کرد که افرادی که در حوزه های مجازی به شدت مالتی تسکر بودند یعنی چندین کار را همزمان انجام میدادند در حوزه های شناختی به خوبی کسانی که کمتر مالتی تسک میکردند عمل نکردند.در حالی که محققان هشدار می دهند که مطالعات بیشتری لازم است ، اما به نظر می رسد بزرگترین موضوعات مربوط به کارهایی باشد که خواستار توجه پایدار به هدف هستند.

دکتر آناستازیو که بخشی از این مطالعه نیست تذکر میدهد که خاموش کردن نوتیفیکیشنهای غیر ضروری به انجام دقیقتر کار کمک میکند.زمانی که شما مشغول انجام پروژه ای هستید لازم نیست که از تمامی اتفاقاتی که در حوزه مجازی میگذرد خبر داشته باشید.

خوابتان کمتر شده و سلامتی تان به خطر می افتد

استفاده از موبایل در خواب
Google/Sleeping with mobile

ملاتونین هورمونی در بدن شما است که خواب را تنظیم می کند.کاهش سطح ملاتونین میتواند باعث شود شما کمتر احساس خواب بکنید و دوست داشته باشید که بیدار بمانید.در حالی که وجود نور باعث کاهش ترشح ملاتونین میشود،نور آبی نیز که مختص صفحات گوشی های هوشمند است به میزان بیشتری باعث کمتر ترشح شدن ملاتونین در بدن میشود.

وب گردی یا بودن در رسانه های اجتماعی در طول شب میتواند ریتم خواب شما را به شدت مختل کند.

سندروم توهم لرزش زنگ موبایل بیشتر میشود

سندروم توهم صدای موبایل
Google/ spark phantom vibrations

هربار که تلفن شما به لرزش در می آید، آن مرکز پاداش در مغز شما دوباره و دوباره و دوباره فعال می شود.مطالعه ای در سال 2012 در مجله Computer in Human Human به شیوع لرزش های فانتوم (لرزش های جعلی) از دستگاه های الکترونیکی در دانشجویان کارشناسی ارشد پرداخت.

کسانی که حساسیت و وابستگی بیشتری به تلفنهایشان داشتند به صدای زنگ یا لرزش موبایل واکنش بیشتری نشان میدادند و حتی زمانی که واقعا تلفنشان زنگ نمیخورد نمیخواستند باور کنند که این صدا یا لرزش مربوط به تلفن آنها نیست.

مشکل بزرگی به نظر نمیرسد؟ ممکن است باشد. در یک مطالعه کوچک در سال 2016 که از 14 شرکت کننده در «هوش محاسباتی و علوم اعصاب» منتشر شده است ، دریافتند که انوتیفیکیشنها باعث می شود افراد نسبت به وظایف ضعیف تر عمل کنند و برعملکرد شناختی و توانایی تمرکزشان تأثیرات منفی میگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.