افراد دارای هوش اجتماعی می توانند احساس دیگران را درک کنند. این دسته از افراد در موقعیت های اجتماعی می دانند چه بگویند و حتی در اجتماعات بزرگتر نیز اعتماد به نفس دارند. شاید فکر کنید این افراد “مهارت مردمی” دارند، اما آنچه که آنها واقعاً از آن برخوردارند، هوش اجتماعی است.
نظریه هوش اجتماعی اولین بار در سال 1920 توسط روانشناس آمریکایی “ادوارد تورندیک” مطرح شد. وی این نظریه را اینگونه تعریف کرد: “توانایی درک و مدیریت مردان، زنان، پسران و دختران، برای داشتن رفتار خردمندانه در روابط انسانی”. هیچ انسانی با هوش اجتماعی متولد نمی شود. در واقع، هوش اجتماعی شامل مجموعه مهارتهایی است که فرد با گذشت زمان یاد می گیرد.
نشانه های هوش اجتماعی
افرادی که دارای هوش اجتماعی هستند صفاتی دارند که به آنها در برقراری روابط اجتماعی و ارتباط با دیگران کمک می کند.
گوش دادن مؤثر: شخصی که دارای هوش اجتماعی است صرفا جهت پاسخگویی به دیگران گوش نمی دهد. بلکه، به آنچه که دیگران می گویند توجه می کنند.
مهارت مکالمه: این افراد مهارت مکالمه ای دارند که به آنها امکان می دهد تا با هر کسی گفتگو کنند. آنها در گفتگوهای خود دارای حوصله، شوخ طبعی و صمیمت هستند، و جزئیاتی از افراد را باعث می شود گفتگو معنادارتر شود، به خاطر می سپارند .
مدیریت اعتبار: افراد با هوش اجتماعی تاثیری را که در افراد دیگر ایجاد می کنند، در نظر می گیرند. مدیریت اعتبار که یکی از پیچیده ترین عناصر هوش اجتماعی به حساب می آید، نیاز به تعادل دقیق دارد – یک شخص دارای هوش اجتماعی باید در عین اصالت و اعتبار بر دیگری تاثیر بگذارد.
دوری از مجادله و جر و بحث: شخصی با هوش اجتماعی می داند که استدلال یا اثبات یک نکته با ایجاد احساس بد در یک شخص دیگر، راه درستی نیست. این دسته افراد عقاید شخص دیگری را مستقیما رد نمی کنند، بلکه با یک ذهن باز به سخنان دیگران گوش می دهند- حتی اگر شخصاً با عقاید آنها موافق نباشند.

چگونه می توان هوش اجتماعی را توسعه داد
در حالی که به نظر می رسد برخی از افراد بدون کوشش خاصی هوش اجتماعی خود را توسعه می دهند، برای سایر افراد توسعه آن نیاز به تلاش دارد. خوشبختانه، استراتژی های خاص می توانند به شخص در ساخت مهارت های اجتماعی کمک کنند. این تاکتیک ها می توانند در توسعه هوش اجتماعی به شما کمک کنند:
دقت کنید چه چیزهایی (و چه کسانی) در اطراف شما هستند.
افراد با هوش اجتماعی، ناظر هستند و به نشانه های ظریف اجتماعی اطرافیان خود توجه می کنند. اگر فکر می کنید شخصی در زندگی شما مهارت های مردمی قوی دارد، ببینید که چگونه با دیگران تعامل می کند.
برای تقویت هوش هیجانی خود تلاش کنید.
اگرچه هوش هیجانی شباهت زیادی به هوش اجتماعی دارد، هوش هیجانی بیشتر مربوط به چگونگی کنترل احساسات خود و نحوه همدلی با دیگران است.
این امر مستلزم تشخیص زمانی است که شما یک احساسی را تجربه می کنید، و به شما کمک می کند تا آن احساس را در دیگران نیز تشخیص دهید و آنها را به طور مناسبی تنظیم کنید.
یک فرد دارای هوش هیجانی زمانی که در موقعیت های اجتماعی قرار دارد، می تواند احساسات منفی مانند استیصال یا عصبانیت را در تشخیص داده و آن را کنترل کند.
برای تقویت هوش هیجانی این مقاله می تواند مفید باشد
به اختلافات فرهنگی احترام بگذارید.
بیش از این، به دنبال تفاوت های فرهنگی باشید تا بتوانید آنها را درک کنید. اگرچه بیشتر افراد مهارت های مردمی را از خانواده، دوستان و جامعه پیرامون خود می آموزند، اما یک فرد دارای هوش اجتماعی می داند که ممکن است دیگران بر اساس تربیت خود دارای واکنش ها و آداب و رسوم متفاوتی باشند.
گوش دادن فعال را تمرین کنید.
هوش اجتماعی خود را با کار کردن بر روی مهارت های ارتباطی خود، که نیاز به گوش دادن فعال دارد، توسعه دهید. قبل از پاسخ دادن به آنچه که شخص دیگری می گوید وقت بگذارید و فکر کنید. به سخنان دیگران به خوبی گوش فرا دهید. این کار می تواند سرنخی در مورد منظور آن ها به شما بدهد.
از افراد مهم در زندگی خود قدردانی کنید.
افراد باهوش اجتماعی دارای روابط عمیقی با افرادی هستند که برای آنها ارزشمند هستند. به احساسات همسر و فرزندان، دوستان، همکاران و سایر همنوعان خود توجه کنید. اگر نزدیکترین افراد زندگی خود را نادیده بگیرید، نشانه های لازم برای چگونگی نحوه ارتباط با آنها را از دست خواهید داد.
سخن آخر
کسب هوش اجتماعی کار آسانی نیست. با این حال، تلاش برای رسیدن به هوش اجتماعی قوی می تواند به یک زندگی غنی منجر شود- و یا حداقل، باعث سهولت معاشرت با چند دوست جدید خواهد شد.
در مورد موقعیت های اجتماعی مطالعه کنید. به آنچه مردم آن را به خوبی انجام می دهند و اشتباهاتی که می خواهید از آنها جلوگیری کنید، توجه کنید. پس از آن، در مورد آنچه که می خواهید در موقعیت اجتماعی بعدی خود به شکل متفاوت تری انجام دهید، بیاندیشید.
در مورد بهبود مهارت های خود پویا و فعال باشید. و به یاد داشته باشید، که گاهی اوقات خرابکاری هایی خواهید داشت. از شکست ها و به طور همزمان از موفقیت های خود بیاموزید.