خارج شدن از ناحیه امن و ورود به ناحیه رشد چگونه اتفاق می افتد

منطقه امن

زندگی پر از فرصت هایی برای خارج شدن از ناحیه امن است، اما حفظ آن کاری دشوار است. گاهی اوقات مشکل عدم آگاهی یکی از دلایل انجام این کار است. با این وجود، اگر احساس راحتی به این معناست که اساسی ترین نیازهای ما برآورده می شود، چرا باید به دنبال ترک آن باشیم؟

آنچه که بیشتر اوقات افراد را از این کار باز می دارد، چارچوب ذهنی آن ها است تا کمبود دانشی خاص. در این مقاله تغییرات فکری مورد نیاز برای خارج شدن از ناحیه امن و رشد شخصی مورد بررسی قرار می گیرد.

ناحیه امن به چه معناست

استعاره «ترک ناحیه امن» که در حال حاضر کاملاً در گفتمان فرهنگی جای گرفته است، در دهه 1990 محبوب شد. عبارت “ناحیه امن” توسط جودیت باردویک، متفکر مدیریت، در سال 1991 ایجاد شده است:

“ناحیه امن یک حالت رفتاری است که در آن فرد در شرایط خنثی از اضطراب، با استفاده از مجموعه ای محدود از رفتارها، برای ایجاد یک سطح ثابتی از عملکرد، معمولاً بدون احساس خطر و ریسک پذیری عمل می کند.”

در ناحیه امن، انگیزه زیادی در افراد برای رسیدن به نقاط اوج جدید در عملکردشان وجود ندارد. در این ناحیه افراد بدون ریسک کارهای روزمره خود را انجام می دهند، و معمولا در سطحی ثابت باقی می مانند.

از ناحیه امن تا ناحیه رشد

هنگام ترک ناحیه امن، ترس همیشه برابر با قرار گرفتن در ناحیه وحشت نیست. ترس می تواند گامی ضروری در مسیر رسیدن به ناحیه یادگیری و رشد باشد.

برای اینکه بتوانید از ناحیه امن به ناحیه ترس بروید، باید جسور باشید. بدون داشتن نقشه مشخص، راهی برای گسترش تجربیات قبلی وجود ندارد. در واقع، این کار می تواند اضطراب را تحریک کند. با این وجود به اندازه کافی استقامت داشته باشید و وارد منطقه یادگیری شوید، جایی که مهارت های جدیدی کسب می کنید و با چالش هایی سر و کار دارید.

پس از یک دوره یادگیری، یک ناحیه امن جدید ایجاد می شود ، و توانایی فرد برای رسیدن به موفقیت های بیشتر نیز گسترش می یابد. این همان چیزی است که به معنای حضور در ناحیه رشد می باشد.

بیان این نکته مهم است که مانند اکثر تلاش ها برای تغییر رفتاری، حرکت به سمت ناحیه رشد بدون سطحی از خودآگاهی دشوارتر می شود. بنابراین، در نظر گرفتن موارد زیر می تواند مفید باشد:

  • نواحی هر فرد چقدر بزرگ است؟

در هر حیطه زندگی، اندازه نواحی هر کس متفاوت است. برای خارج شدن از ناحیه امن خود، باید محدودیت های بیرونی آن را بدانید. به همین ترتیب، باید یک حس بصری از ناحیه وحشت خود ایجاد کنید. پذیرش چالش هایی که در جایی در آن بین قرار دارند، منجر به تلاش شما شده و باعث رشد و یادگیری می شود.

  • نقاط قوت هر فرد چیست؟

درک و استفاده از نقاط قوت شخصی می تواند بسیار مفید باشد. اکثر افراد حداقل در یک حوزه از زندگی خود تجربه ترک ناحیه امن را دارند و معمولاً دیدگاه های زیادی در مورد این تجربه وجود دارد.

در واقع، روند انتقال از ناحیه امن به یک ناحیه رشد ممکن است خطی نباشد. قله ها، فرورفتگی ها و سطوح ثابت اغلب سفر را پیچیده می کنند. گاهی اوقات، حتی قبل از جمع شدن نیرو برای ترک دوباره، باید به طور دوره ای در ناحیه امن بمانیم.

در حالی که در ناحیه امن قرار دارید، احساس امنیت، کنترل و حضور در یک محیط کاملاً یکدست وسوسه انگیز است. در بخش بعدی چند مزیت قدرتمند از ترک ناحیه امن را بررسی خواهیم کرد.

فواید خارج شدن از ناحیه امن

گذشته از افزایش عملکرد، ترک ناحیه امن فواید غیرمستقیم بسیار زیادی نیز دارد. یک لیست کامل نیاز به مقاله ای جداگانه دارد، بنابراین در اینجا چهار نمونه برتر و کاملاً کاربردی آورده شده است.

خودشکوفایی

برای بسیاری از افراد، خودشکوفایی به عنوان انگیزه ای قدرتمند برای خارج شدن از ناحیه امن عمل می کند. این مفهوم از طریق نظریه آبراهام مازلو (1943) درباره انگیزه انسانی رواج یافت، که وی آن را به شرح زیر توصیف کرد:

“انسان باید آن چیزی باشد که می تواند باشد. ممکن است این نیاز را خودشکوفایی بنامیم.”

سلسله مراتب نیازهای مازلو مانند یک نردبان عمل می کند، با ارضای نیازهای “اساسی” و “روانی” ما مشابه سکونت در ناحیه امن است. اما خواه از آن آگاه باشیم یا نه، این نظریه معتقد است که نیاز بعدی ما برای رشد و تحقق شخصی است.

تا زمانی که تصمیم برای خارج شدن از ناحیه امن مطابق با ارزش های یک شخص باشد، این تغییر مانند پیشنهاد برای خودشکوفایی است. چرا این مسأله مهم است؟ از یک نظر، عدم تلاش برای رشد می تواند به معنای در حالت سکون ماندن در اواخر زندگی باشد.

توسعه طرز فکر رشد

تحقیقات کارول دوک، روانشناس دانشگاه استنفورد بین دو سیستم اعتقادی متضاد – طرز فکر ایستا در برابر طرز فکر رشد- تمایز قائل شد.

با یک طرز فکر ایستا، افراد بر این باورند که میزان هر توانایی را متناظر با حداکثر مقداری که می توانند به چیزی دست یابند، تعیین کرده اند. عدم موفقیت، عدم کفایت را نشان می دهد و انتقادات ضربه مهلکی بر عزت نفس وارد می کند.

طرز فکر رشد به معنای شناختن انسان به عنوان یک موجود انعطاف پذیر است. از این موضع گیری، عقب نشینی ها تبدیل به فرصتی برای یادگیری شده، و پتانسیل ما نامحدود می شود.

ترک آگاهانه ناحیه امن همراه با توسعه یک طرز فکر رشد است. در حالی که ذهنیت ثابت ما را درگیر ترس از شکست می کند، اما طرز فکر رشد ما را به یادگیری و پذیرفتن خطرات سالم ترغیب می کند، و منجر به نتایج مثبتی در زندگی می شود.

انعطاف پذیری و پادشکنندگی

زندگی دقیقاً یک رویداد قابل پیش بینی نیست. شاید افراد هم نباید باشند. دیر یا زود، همه با ناملایماتی روبرو می شویم. عادت گسترش ناحیه امن افراد را قادر می سازد تا تغییر و ابهام  را با آرامش بیشتری تحمل کنند، که خود منجر به انعطاف پذیری می شود.

با استفاده از این موارد، آمار شناسی به نام نسیم طالب، مفهوم سیستم های پادشکننده را معرفی کرد، که در معرض نوسانات، تصادفی بودن، بی نظمی و عوامل استرس زا رشد کرده و رونق می یابد. به عنوان مثال، می توان به تکامل و سیستم ایمنی بدن و همچنین روان انسان اشاره کرد.

در حالی که سیستم های انعطاف پذیر پس از یک شوک به همان سطح باز می گردند، سیستم های پادشکننده یاد می گیرند از آن نقطه رشد کرده و به ارتفاعات جدیدی برسند. قدم گذاشتن به خارج از ناحیه امن این است که طور هدفمند پادشکنندگی را پرورش دهیم – به شرطی که در ناحیه وحشت فرو نرویم!

خودکارآمدی بیشتر

همانطور که توسط آلبرت بندورا بیان شده است، خودکارآمدی اعتقاد به توانایی انجام اقدامات ضروری در خدمت یک هدف است. اهدافی که منجر به خودکارآمدی بالاتر می شوند، خاص و کوتاه مدت هستند، و به علاوه خیلی دشوار هم نیستند.

خارج شدن از ناحیه امن به معنای مرحله آزمون و خطا است که طی آن حداقل برخی از موفقیت ها اجتناب ناپذیر هستند. تجربه این موفقیت با داشتن اعتقاد به توانایی در حال رشد، خودکارآمدی ما را می سازد.

مانند سایر فواید خارج شدن از ناحیه امن، این کار احتمالاً یک شبه اتفاق نخواهد افتاد. با این وجود فنر جمع شده موفقیت و اعتماد به نفس می تواند یک دارایی مهم برای هر کس باشد.

روش هایی برای خارج شدن از ناحیه امن

پس از اینکه در مورد برخی از فواید خارج شدن از ناحیه امن صحبت کردیم، اکنون روش هایی را که ممکن است شخصی برای انجام آن به کار گیرد، بیان می کنیم.

کارهای روزمره را به شکل متفاوتی انجام دهید

در زندگی روزمره، فرصت های کافی برای به چالش کشیدن خود وجود دارد. هنگام شام گوشی و تلویزیون خود را خاموش کنید، تصمیم بگیرید که چه لباس هایی را با سرعت بیشتری بپوشید، یا هنگام پیاده روی برای تماشای محیط اطراف خود وقت بیشتری بگذارید. این تغییرات شما را از روال معمول و قدیمی دور می کند.

مهارت های حرفه ای خود را گسترش دهید

رشد مهارت های فردی می تواند باعث تقویت خلاقیت و نوسازی اعتماد به نفس شما شده، و همچنین فرصت های شغلی شما را افزایش دهد. مهارت هایی مانند سخنرانی در جمع، مذاکره و گفت و گو، و رهبری می تواند یک چالش جدید برای بسیاری از افراد باشد. تلاش برای انجام این کارها می تواند باعث ایجاد انعطاف پذیری، رضایت شخصی و ایجاد فرصت هایی بیشتر از هر زمان دیگری شود.

رژیم غذایی جدیدی را امتحان کنید

بسیاری از افراد می خواهند رژیم های غذایی خود را بهبود بخشند. انجام این کار اغلب به معنای امتحان کردن چیزی جدید است. پایبندی به یک رژیم غذایی سالم می تواند چالش برانگیز و همچنین ارزشمند باشد،  وبا رسیدن به اهداف مهم در این راه باعث افزایش خودکارآمدی فرد شود.

برای رسیدن به سطح بعدی تمرین کنید

بسیاری از افراد به طور مشابهی آرزوی این هدف را دارند. برای برخی، می تواند به معنای تجربه اولین دوی پنج گانه باشد، اما برای برخی دیگر می تواند تکمیل مسابقات سه گانه باشد.

هدف گذاری رو به بالا با ورزش نشانه خارج شدن از ناحیه امن و روشی عالی برای شروع کار است.

comfort zone
Pexels/ Comfort Zone

خلاق باشید

خلاقیت – هر چیزی از نوشتن شعر گرفته تا ایجاد یک شغل – معمولاً شامل عنصری از ریسک پذیری است. تلاش های خلاقانه عبارتند از قدم نهادن در ناشناخته ها، همراه با شکست و یادگیری های بعدی به عنوان نتایج پیش بینی شده.

استفاده از خلاقیت روش خوبی برای آموزش خود برای داشتن یک طرز فکر رشد است و از همان ابتدا نیاز به کمال را کنار می گذارد.

باورهای خود را به چالش بکشید

اگرچه بررسی دیدگاه های دیگر می تواند ناخوشایند باشد، اما به چالش کشیدن باورهای تثبیت شده خود، رشد و آگاهی را امکان پذیر می کند.

این کار ممکن است اشکال مختلفی مانند خواندن ژانرهای متنوعی از کتاب ها، ایجاد تنوع در مکالمه و بازدید از مکان های جدید داشته باشد. شروع به کار کردن در این راه آسان است، اما می تواند منجر به رضایتمندی و بی خیالی ما شود، که مشخصه ای از بودن در ناحیه امن است.

صداقت را تمرین کنید

صداقت وقتی با حساسیت به کار گرفته شود، می تواند یک کاتالیزور فوق العاده برای رشد شخصی و خارج شدن از ناحیه امن باشد. خواه در یک ژورنال خصوصی با خودتان رو راست باشید، یا به یکی از نزدیکانتان احساس خود را بیان کنید، صداقت افراد را از ناحیه امن آن ها خارج می کند. از طریق ارتباط صادقانه، می توانیم خود را بهتر درک کنیم و پیوندهای عمیق تری با دیگران برقرار کنیم.

تشخیص فرصت های ترک ناحیه امن همیشه آسان نیست. پرورش ذهنی که پایه های محکمی ایجاد می کند و راه را به سمت ناحیه رشد هموار می کند، بسیار مهم است. این کار شامل دیدن خود به عنوان فردی با تغییرپذیری ذاتی، نگاهی نو به استرس و اعتقاد به توانایی تحمل ترس و تردید است.

بیشتر بخوانید: فواید روانشناختی، شناختی و فیزیکی ذهن آگاهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.