حقایقی جالب در مورد حافظه

حافظه به ما کمک می کند تا آنچه که هستیم، باشیم. از یادآوری اتفاقات کودکی گرفته تا یادآوری محل قرارگیری کلیدهای خود، حافظه در هر بعد از زندگی ما نقشی حیاتی دارد. در واقع، حافظه یک تصویر شخصی از خود برای هر کس فراهم می کند، و تجربه مستمر زندگی ما را تشکیل می دهد.

حافظه را می توان به سادگی به عنوان یک قفسه بایگانی ذهنی تصور کرد، که اطلاعات را تا زمانی که به آنها نیاز داشته باشیم، در آن ذخیره می کنیم. در واقع، این کار یک روند کاملاً پیچیده است، که قسمت های زیادی از مغز را درگیر می کند.

خاطرات می توانند پویا و ماندگار باشند، اما نسبت به بی دقتی و فراموشی نیز حساس هستند.

هیپوکامپ نقش مهمی در حافظه دارد

هیپوکامپ نوعی ناحیه نعل اسبی از مغز است، که نقش مهمی در تثبیت اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت دارد. هیپوکامپ بخشی از سیستم لیمبیک است، سیستمی که با احساسات و خاطرات طولانی مدت همراه است. هیپوکامپ در فرآیندهای پیچیده ای مانند شکل گیری، سازماندهی و ذخیره سازی خاطرات نقش دارد.

از آنجا که هر دو طرف مغز متقارن است، هیپوکامپ را می توان در هر دو نیمکره چپ و راست مغز یافت. آسیب به هیپوکامپ می تواند توانایی ایجاد خاطرات جدید را مختل کند، که به آن فراموشی پیش گستر گفته می شود.

همچنین عملکرد هیپوکامپ می تواند با افزایش سن کاهش یابد. اگرچه از بین رفتن نورون ها در همه بزرگسالان مسن دیده نشده، اما افرادی که تست های حافظه را انجام دادند، کاهش عملکرد را نشان می دهند.

با رسیدن افراد به 80 سالگی، معمولاً عملکرد شناختی افراد کاهش می یابد.

بیشتر خاطرات کوتاه مدت به سرعت فراموش می شوند

ظرفیت کل حافظه کوتاه مدت نسبتاً محدود است. متخصصان بر این باورند که می توان تقریباً هفت مورد را برای مدت زمان 20 تا 30 ثانیه در حافظه کوتاه مدت نگه داشت. این ظرفیت را می توان با استفاده از برخی استراتژی های حافظه مانند کنده سازی، که شامل گروه بندی اطلاعات مرتبط در تکه های کوچکتر است، تا حدی افزایش داد.

در مقاله معروفي كه در سال 1956 منتشر شد، روانشناسی به نام جورج ميلر اظهار داشت كه ظرفيت حافظه كوتاه مدت براي ذخيره فهرستی از موارد بين 5 تا 9 مورد است.

امروزه بسیاری از کارشناسان حافظه معتقدند که ظرفیت واقعی حافظه کوتاه مدت احتمالاً به عدد چهار نزدیکتر است.

برای درک بهتر این مسأله می توانید آن را با یک آزمایش ساده حافظه امتحان کنید. دو دقیقه زمان را به حفظ کردن یک لیست تصادفی از کلمات اختصاص دهید. سپس یک کاغذ خالی بردارید، و سعی کنید  کلماتی را که می توانید به خاطر بیاورید، یادداشت کنید.

آزمودن اطلاعات در حقیقت حافظه را بهبود می بخشد

اگرچه به نظر می رسد مطالعه و تمرین اطلاعات بهترین روش برای اطمینان از به خاطر سپردن آن ها است، اما محققان دریافته اند كه آزمودن اطلاعات یكی از بهترین راه ها برای بهبود یادآوری اطلاعات است.

یک آزمایش نشان داد دانش آموزانی که مطالعه می کردند، و سپس امتحان می دادند، یادآوری طولانی مدت تری از مطالب، حتی در مورد اطلاعاتی که در این آزمون ها پوشش داده نشده بود، به دست می آورند.

دانشجویانی که وقت اضافی برای مطالعه داشتند، اما مورد آزمایش قرار نگرفتند، به طور قابل توجهی مطالب کمتری به یاد داشتند.

می توانید یاد بگیرید که چگونه حافظه خود را بهبود ببخشید

آیا تا به حال احساس کرده اید که مرتباً چیزهایی را فراموش می کنید، یا محل قرارگیری اشیایی را که هر روز استفاده می کنید، به یاد نمی آورید؟ آیا برایتان پیش آمده که وارد اتاقی شوید، اما به خاطر نیاورید که چرا از ابتدا وارد آنجا شده اید؟

در حالی که به نظر می رسد باید این اتفاقات رایج را در زندگی خود تحمل کنید، محققان دریافته اند که می توانید یاد بگیرید چگونه حافظه خود را بهبود ببخشید.

تعدادی از راهکارهای مفید برای مقابله با کاهش خفیف حافظه وجود دارد. این تکنیک ها عبارتند از:

حافظه
Pexels/ Utilizing technology
  • استفاده از تکنولوژی برای یادآوری اطلاعات

ابزارهایی مانند دستگاه های تلفن همراه و تقویم های یادآوری آنلاین می توانند به افراد کمک کنند، تا قرارها و سایر تاریخ های مهم را به یاد داشته باشند. استفاده از برنامه یادآوری در تلفن می تواند روشی مفید برای یادآوری و برنامه ریزی برای تاریخ ها و رویدادهای مهم باشد.

  • ساختن “تصویر ذهنی” می تواند موثر باشد

تلاش سازمان یافته برای یادداشت برداری ذهنی از چیزهایی که غالباً فراموش می کنید (مانند جایی که کلیدهای اتومبیل خود را قرار داده اید) می تواند به شما در یادآوری بهتر اطلاعات کمک کند. دفعات بعدی که کلیدهای خود را در جایی قرار دادید، لحظه ای وقت بگذارید تا در ذهن خود به محل قرارگیری آن ها، و همچنین سایر اشیای نزدیک آن توجه کنید. اگر با خود بگویید”کلیدهایم را کنار کیف پولم روی میز گذاشتم”، بعداً یادآوری محل قرارگیری آن آسان تر خواهد بود.

  • از فنون یادسپاری استفاده کنید

تکرار و تمرین اطلاعات، به کارگیری روش های قیاس منطقی و سایر استراتژی های یادسپاری شاید بهترین روش برای غلبه بر مشکلات جزئی حافظه باشد. با یادگیری نحوه استفاده از این استراتژی ها می توانید مناطق معیوب حافظه خود را اصلاح کرده، و عملکردهای جدید را به مغز خود آموزش دهید.

دلایل عمده ای که همه چیز را فراموش می کنید

برای مقابله با فراموشی، درک برخی از دلایل اصلی فراموش کردن چیزها مهم است. به گفته متخصصان حافظه، دلایل زیادی وجود دارد که باعث فراموشی می شود. یکی از شایع ترین علل، عدم موفقیت در بازیابی اطلاعات از حافظه است. این اتفاق اغلب وقتی رخ می دهد که به ندرت به حافظه دسترسی پیدا می کنیم، و این کار باعث می شود اطلاعات با گذشت زمان از بین بروند.

یکی دیگر از دلایل مهم فراموشی، تداخل است که وقتی برخی خاطرات با خاطرات دیگر رقابت می کنند، رخ می دهد. به عنوان مثال، تصور کنید که شخصی به عنوان معلم مدرسه ابتدایی سال تحصیلی جدید را شروع کرده است. او مدتی را صرف یادگیری نام هر یک از دانش آموزان خود می کند، اما در طول سال، متوجه می شود که دائماً یک شخص خاص را با نام اشتباه صدا می کند.

چرا؟ زیرا خواهر یا برادر آن شخص سال قبل در آن کلاس بوده، و آن دو کاملاً شبیه به یکدیگر هستند. در حقیقت خاطره خواهر یا برادر بزرگتر باعث شده که یادآوری نام دانش آموز جدید دشوارتر شود.

از دلایل دیگر فراموشی می توان به عدم موفقیت در ذخیره کردن اطلاعات در حافظه در وهله اول، یا حتی تلاش آگاهانه برای فراموش کردن موارد مرتبط با یک واقعه آزار دهنده یا آسیب زا، اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: باورهای غیرعلمی و ساختگی در مورد مغز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.